Elgázolt vadakon keresztül vezet az út a skót whiskyföldön, ahol egymást érik a szeszfőzdék, és a birkák szokatlanul vidámak. Az árpából kinyert cukor mennyiségében, a lepárló alakjában, a hőfokban, de legfőképp a hordóban rejlik a híres skót whisky titka.
"Üdvözöljük a malátázott whisky országában" - a skóciai Morlay határán felállított tábla elátkozott földet jelez az erdei vadak számára. Húsz-harminc méterenként elgázolt állatok szegélyezik az országutat. Bizonyíték nincs, de gyanús, hogy a sofőrök errefelé nem mindig urai az autóknak, és ehhez köze lehet az egymást érő szeszfőzdékben benyakalt whiskynek is.
A szeszfőzdékből a helyi birkák is hasznot húznak. Nem csak a fölösleges gabonát öröklik meg, a legelőiket szeszt is tartalmazó maradékkal öntözik. A tehenek és a bárányok kövérre híznak a vidéken, és szokatlan jókedvvel rágcsálják a füvet. Sőt! Kicsit lazábban veszik a faji megkülönböztetést is...
Bővebben a témáról:
Skót szeszfőzdék